De bescherming van zeeën en waterlopen is een opgave voor ons allemaal, ongeacht of we nu aan zee wonen of in het binnenland. Want ook plastic dat in  binnenlandse rivieren  wordt weggegooid, kan ooit in zee terechtkomen. En de problemen die dieren, en hun voedselbronnen, hierdoor ervaren is een kwestie dat geen grenzen kent.. Het begon met 'Plastic Pirates, de zee begint hier!' toen er voor het eerst in 2016 inzamelacties werden gehouden als onderdeel van het wetenschapsjaar '2016*17 - Zeeën en oceaan in Duitsland'. Nu doen jongeren uit verschillende Europese landen mee en vormen zo de Plastic Pirates – dit omdat plasticafval vermijden en de bronnen en relaties ervan identificiëren een opgave is die we in Europa het best samen kunnen aanpakken. Wij allemaal - als burgers van Europa - moeten wetenschappers en onderzoekers ondersteunen met onze nieuwsgierigheid en betrokkenheid.

Nieuwsgierig geworden?

Als je samen met je klas of vereniging geïnteresseerd bent om een eerste inzamelactie op poten te zetten, geven we je graag de nodige informatie en materiaal om het heft in eigen handen te nemen en zelfstandig mee te kunnen doen aan de campagne in een rivier bij jou in de buurt..

Als je land aan het initiatief wil meedoen, nemen wij (plastic-pirates@dlr.de) graag contact op met het verantwoordelijke ministerie in jullie land. Wij informeren over hoe het verder gaat en wat de centrale voorwaarden voor deelname zijn.